‘Ölümlü Dünya’ – Çılgın Bir Suç Komedisi
Türk sinema tarihinde en çok gişe yapan, merakla beklenen ve adından sıkça söz ettiren yapımlar genellikle komedi filmleridir. Özellikle son yıllardaki komedi film atağı, birbirinden güzel yapımların ortaya konulmasına öncülük etmiştir. Böyle bir süreçte de sahnenin önünden arkasına geçen bir kahraman kazandık, bu kişi kim mi? Tabi ki de Ali Atay’dan başkası değil! 2015 yılında komedi ve dram türünde ilk kez karşımıza perde arkasında, Limonata filmi ile çıkan Ali Atay kemik kitlesini(Leyla İle Mecnun) de arkasına alarak ikinci yönetmenlik deneyimine Ölümlü Dünya ile atıldı. Limonata filmindeki başarılı senaryo, çekimler ve oyuncu kadrosu ile kredisini artıran ve dikkatleri üzerine çeken Atay’ın ikinci filmi hayranları tarafından bir süredir merakla bekleniyordu. 26 Ocak 2018 tarihinde vizyona giren filmi 109.439 seyirci izlemiş ve 11 haftanın sonunda 1.467.432.00 TL hasılatın elde edilmesi Ali Atay komedisinin beklenen patlamayı bir türlü yapamaması bizlere göstermişti. Peki, konusu nedir Ölümlü Dünya’nın derseniz sizi yazımızın devamına davet ediyoruz…
Özellikle spoiler vermeden genel hatlarıyla film, fragmanı izlemeden ya da incelemeleri okumadan ekran karşısına geçenlere çok güzel bir ters köşe ile merhaba diyor ve kendini hissettiriyor. Öyle ki, esnaf lokantası paravanı altında köklü bir örgütün suikastçileri olarak çalışan Mermer ailesi hayatlarına mâl olacak bir hata yüzünden lokantalarını ve yaşadıkları şehri terk etmek zorunda kalıyorlar. Kosova’ya kaçmaya çalışan absürd ailenin, birbirinden absürd bireyleri ve absürd aksiyonlar sizleri bekliyor.
Ali Atay’ın yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosunda Atay’a, Feyyaz Yiğit, Ali Demirel ve Volkan Sümbül eşlik ediyor. Oyuncu kadrosunda ise, Ahmet Mümtaz Taylan, Sarp Apak, İrem Sak, Feyyaz Yiğit ve Alper Kul gibi isimler yer alıyor.
Genel hatlarıyla başarılı bir film olan Ölümlü Dünya’nın tek problemi var o da kopukluk. Ancak bu sizi fazla da rahatsız etmeyecektir. Filmi izledikten sonra üzerine günlerce konuşabileceğiniz ve tabiri caizse ‘geyik’ yapabileceğiniz bir çok diyalog da mevcut. Sonuç olarak filmi izledikten sonra pişman olmayacak ve Türk sinemasının başarılı işlerinden birisi olarak hatırlayacaksınız.