Categories: Eleştiri

The 100: İnceleme

Yazıyı kaleme aldığım tarih itibariyle, The CW‘nin bilim kurgu dizisi The 100‘ın 5 bölümü yayınlanmıştı. İzlediğim ilk bölümde sahip olduğum düşünceler ve dizinin geleceği ile ilgili fikirlerim, kalan 4 bölümde de değişmedi. Hikaye olarak bana Battlestar Galactica‘yı andırsa da bu iki diziyi kıyaslama gibi bir küstahlık yapma lüksüm söz konusu değil.

The CW genel olarak “teenage” yani “genç” nüfusa hitap eden yapımlar üretiyor. Bu hedef kitlesi için bile, The 100’ın çok başarılı bir yapım olduğunu söyleyemeyeceğim. İlk bölümden itibaren senaryosundaki bariz hatalar ve hikayenin hiçbir şekilde seyirciye yansıtılamıyor olması; üzerine tecrübeli oyuncuların yerine tecrübesiz ve başarısız oyunculuklar sergileyen isimlere maruz kalıyor olmamız tuzu biberi oluyor. Henry Ian Cusick (24, Hitman, Lost, Scandal, Fringe, CSI  gibi yapımlardan tecrübeleri var) ve Terry Chen‘in (Elysium, Bates Motel, Continuum, Nikita, Battlestar Galactica Blood & Chrome, V, Battlestar Galactica, I Robot gibi yapımlardan tecrübeleri var) kadroda yer aldığını gördüğümde umutlanmıştım ama o da boşaymış.

Konusunu duyduğum zaman başarılı bir bilim kurgu olabilir mi? Diye düşünmedim değil. Açık söylemek gerekirse heyecanlandım bile. Ancak benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Gerçi yaratıcısının daha öncesinde pek bir iş yapmamış olduğunu da eklerseniz sonucun böyle olması sürpriz değil. The 100, survival bir konsepte sahip yani hayatta kalma mücadelesine. İnsanoğlunun devamını şartlar ne olursa olsun sürdürmeye bağlı bir hikaye yansıtılıyor ancak durum hiç de öyle değil.

Hayatta kalanların yaşadığı Ark istasyonu belirli bir kapasiteye sahip, ikinci çocuk yasağı ve sınırlandırmaları olan bir istasyon. Ve bu durumu da anlamak mümkün. Ancak 18 yaş ve altındaki genç insan nüfusunu tekrar ölüm riski olan Dünya’ya göndermeleri tuhaf doğrusu. Kobay olarak kullanılan bu kişilerin, insanoğlunun geleceği olarak görülmesi gerekirken bu şekilde harcanmaları doğru olmamış. Dizide bunun üzerini, siz suçlusunuz ve daha kolay harcanabilirsiniz diyerek kapatmaya çalışsalar da becerememişler aslında. Çünkü oradaki insanların çoğu ufak suçlar nedeniyle orada bulunuyor. Mantıksal olarak böyle bir durumda daha yaşlı olanların dünya’ya gönderilmesi ve izlenilmesi gerekiyordu.

Nükleer savaştan kaçıp, uzayda 12 tane üs kuran insanlık, maalesef aradan geçen 100 yıllık süreçte teknik olarak kendisini hiç geliştirememiş. (Ark’ta mühendislerimiz, doktorlarımız, bilim adamlarımız var diye hava atmayı biliyorlar) Yani bize gösterilen bu. Uzay gemileri, uzay üsleri yapılmış ama 1900’lerden kalma kocaman ahizeli telefonlar kullanılıyor. Sadece insanlar Ark istasyonunda yaşamış, hayatta kalmış ve üremeye devam etmiş. Dünya’ya gönderilen genç nüfusun da hal ve hareketlerinden anlaşılacağı gibi günümüzdeki gençlerin tavırları 100 yıl sonra da senariste göre aynı kalacak. Ateş yakıp, çılgınca dans etmekten başka bir amaçları yok. Kullanılan silahların ilkelliği, teknoloji olarak hiçbir şekilde gelişme gösterilmemesi rahatsız edici noktalardan.

İnsanların kollarına takılan cihazlar ile her hareketleri ve durumları kontrol edilebiliyor ama bir robot gönderip, dünyanın yaşamsal faaliyete uygun olup olmadığı kontrol edilemiyor mu? Resmen uzaylı olan, uzayda doğmuş 4. nesil gençler dünya’ya ilk ayak bastığında sanki bir okul kampına, plaj partisine gitmiş gibi eğlenmeye başlıyor. Bu yolculukları esnasında da yanlarına ne su, ne yiyecek hiçbir şey verilmiyor? Ülkemizdeki survivor ünlüler, gönüllüler bile daha çok alet edevata sahip.

The 100; sadece oyuncu kadrosunda birkaç yakışıklı ve güzel oyuncunun yer aldığı, The CW’nin başarısız bir bilim kurgusu olmanın dışına çıkamamış.

Uğur K

View Comments

  • Hüsran olarak adlandırdığınız dizi 4.sezon ile karşımıza çıkacak ve bence bahsettiğiniz kadar kötü ve basit bir dizi değil.

  • Mizah anlayışını beğendim :)
    Dizideki diğer mantık hataları::::

    1) 100 kişilik bir kalabalık yok

    2) yaşadıkları orman da neden hava hep günlük güneşlik. Ne bileyim hiç mi kar yağmur yağmur aq.

    3) Jasper'in yaraları çok hızlı iyileşti .

    4)

    • Sayfanın yazarı her kimden Mizah anlayışını beğendim :):)
      Dizideki diğer mantık hataları::::

      1) 100 kişilik bir kalabalık yok

      2) yaşadıkları orman da neden hava hep günlük güneşlik. Ne bileyim hiç mi kar yağmur yağmur aq.

      3) Jasper'in yaraları çok hızlı iyileşti .

      • Ayrıca bilmem fark ettiniz mi !!!!
        Dizide subliminal bir mesaj var

        Feminizm
        Yani demek istediğim o ki liderler hep kadın
        Doktorları bile
        3. Sezon (ülkeyi kral yerine kraliçe yönetiyor)

Share
Published by
Uğur K

Recent Posts

Netflix Nisan 2022 Dizileri

Birçok ülkeden dizi, belgesel ve filmler karşımıza çıkıyor. Sosyal medyada çok fazla tartışılacak birden fazla…

3 sene ago

Netflix’in En İyi Türk Dizileri 2022

Netflix’in Türkçe yapımlarına önem vermesiyle beraber Netflix’te severek izleyeceğiniz Türk dizilerinin de sayısı bir hayli…

3 sene ago

Snowpiercer Dizi Konusu Nedir?

Netflix'in yeni dizisi Snowpiercer, 2013 yılında Oscar ödüllü yönetmen Bong Joon Ho'nun aynı adlı sinema…

4 sene ago

Freud Dizi Konusu Nedir?

Netflix'in uzun zamandır merakla beklenen yeni yapımı "Freud" 23 Mart'ta tüm bölümleriyle ekranlara merhaba dedi!…

5 sene ago

Westworld 4. Sezon Ne Zaman?

HBO'nun sevilen dizisi Westworld, üçüncü sezon finali yapmaya sayılı günler kala hayranlarına sevindirici haber geldi.…

5 sene ago

Yeni Netflix Dizisi Valeria Konusu Nedir?

Valeria Konusu Nedir? İspanyol yazar Elisabeth Benavent'in 1 milyon kopya satan ve toplam 5 kitaplık…

5 sene ago